Ads

Saturday, January 3, 2015

Donat Gebu Gebas...


Resepi donat ni sangat simple and sedap.... hehehehe... Perasan kn.... 
Tapi memang sedap pun... Kalau tak sedap takkan Arissa makan sampai 3 ketul kan... Takkan sampai En. Hubby pi keja bawak bekal kan....


Jom kita tengok apa bahan-bahan dia :

1 kg tepung gandum
1 paket yis mauripan
2 cmb susu pekat manis
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan minyak masak
550g air bertapis (suhu bilik)
Minyak untuk menggoreng


Cara :
1. Larutkan garam + susu pekat dalam air dan ketepikan
2. Gaul yis dan tepung gandum dalam bekas lain hingga rata
3. Masukkan minyak masak kedalam bekas tepung tadi dan gaul rata hingga sebati... kalau boleh sampai tiada lagi butiran kasar
4. Masukkan larutan garam + susu pekat + air tadi... Uli hingga sebati 
5. Rehatkan adunan selama 15 minit hingga ke 20 minit...
6. Uli semula adunan dan bahagikan kepada bahagian2 kecil...
7. Bentukkan donat dan biar mengembang selama 2 jam...
8. Boleh la menggoreg dengan api yang kecil hingga kekuningan dan tabur gula 
9. Sedia untuk dingap......


Ni rupa donat saya yang dah mengembang

Ni rupa donat yang sedia untuk dingap...

1 comment:

Anonymous said...

rajin jugak update blog yer

ciksufi xoxo